mercredi 16 juillet 2008

Yves Leterme van A(utist) tot Z(ucht)

Extrait du Nieuwsblad: Ontslagnemend premier Yves Leterme in 26 kernwoorden, één voor elke letter van het alfabet.

  • AUTIST - Autisme is het gevolg van een verstoorde hersenwerking. Mensen met autisme gaan op een ongewone manier om met mensen en dingen. Eind juni maakte FDF-voorman Olivier Maingain premier Leterme uit voor autist. Hij beledigde daarmee niet alleen de premier, maar moest ook zijn excuses aanbieden aan ouders van autisten.

  • BLACKBERRY - Toen iemand Yves Leterme in het midden van de nacht een mailtje stuurde en hij daar prompt een antwoord op kreeg, belde hij de premier op met de vraag of hij nu ook al ’s nachts aan zijn computer zit. Waarop Leterme: ‘Neen, ik heb een Blackberry.’ Van Leterme wordt gezegd dat hij sneller sms’t dan zijn schaduw. Met de Blackberry racet hij nu ook door het mailverkeer. Het toestelletje is zijn favoriete communicatie-instrument geworden.

  • CULINAIRE INFORMATIETOER - Op 20 maart werd Leterme I eindelijk een feit. Zoals bekend is veel voorbereidend werk daarvoor geleverd op restaurant. Om er enkele te noemen: Clos St. Denis in Vliermaal-Kortessem, Hotel Montgomery in Sint-Pieters-Woluwe, De Kruidenmolen in Klemskerke en Hostellerie Saint-Nicolas in Elverdinge.

  • DI RUPO, ELIO - Niet meteen de beste vriend van Yves Leterme, maar hij en zijn PS waren nodig om oranje-blauw te depanneren en een federale regering in ons land mogelijk te maken. Het vijfde wiel aan de wagen, werd wel eens smalend gezegd.

  • ENQUÊTE - Op 21 maart 2008, daags na het aantreden van Leterme I, bleek uit een onderzoek in opdracht van Het Nieuwsblad/De Gentenaar dat 61,7 procent van de Belgen niet geloofde dat Yves Leterme tegen 15 juli een akkoord over de staatshervorming voor mekaar zou krijgen. Ze hebben gelijk gekregen.

  • FORMATIE - De regering Leterme I trad aan op 20 maart 2008, welgeteld negen maanden en tien dagen na de verkiezingen. Nooit eerder hadden we zo lang op een regering moeten wachten. Yves Leterme geniet de twijfelachtige eer de Belgische recordhouder ‘regering vormen’ te zijn.

  • GASTHUISBERG - Al dat gedoe vrat aan Letermes gezondheid. Op Valentijnsdag werd hij in het ziekenhuis opgenomen met ernstige maag- en darmproblemen.

  • HALLE - Bedevaartsoord in Vlaams-Brabant, samen met de steden Brussel en Vilvoorde de steen des aanstoots. Moet de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) worden gesplitst of niet, en zo ja, hoe en wanneer? Wie het juiste antwoord niet kent, heeft er gelegen.

  • INTERIM - Toen op 1 december 2007 Yves Leterme een tweede keer zijn opdracht van formateur aan de koning teruggaf, werd Guy Verhofstadt tijdelijk teruggehaald om de brokken te lijmen. Op 21 december legde Verhofstadt III de eed af. De interimregering bereidde de weg voor voor Leterme I.

  • JUDOCOACH - Jean-Marie Dedecker was de onverwachte (tweede) winnaar van de parlementsverkiezingen van 10 juni 2007. De voorbije maanden stond hij heftig van op de zijlijn zijn mening te ventileren. Zijn Lijst Dedecker is vandaag de enige die bij het politieke debacle garen lijkt te spinnen.

  • KARTEL - CD&V/N-VA was dé grote winnaar van de vorige parlementsverkiezingen. De uitgesproken Vlaamse eisen van kartelpartner N-VA maakten de formatiebesprekingen er niet makkelijker op en leidden ertoe dat het kartel nu en dan danig onder druk kwam te staan. Velen zien met verbazing en bewondering tegelijk dat CD&V/N-VA vandaag nog steeds een koppel is.

  • LINKEBEEK - De burgemeesters van de Vlaamse gemeenten Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem vegen hun voeten aan de Vlaamse wetgeving en zijn daardoor nog altijd niet benoemd. Dat betekende nog wat extra ambras voor Leterme en de garantie op kraaienpoten op het parcours van De Gordel.

  • MARSEILLAISE - Yves Leterme heeft een paar keer dom gedaan, onder meer door op de nationale feestdag op de trappen van de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in een RTBF-microfoon de Marseillaise aan te heffen in plaats van de Brabançonne.

  • NON - Joëlle Milquet (vicepremier en minister van Werk en Gelijke Kansen, CDH) houdt aan de formatiegesprekken die leidden tot Leterme I minstens de bijnaam Madame non over. Er kon geen Vlaamse eis of zelfs voorzichtige vraag zijn, of Milquet had haar antwoord klaar: non!

  • ONVERWIJLD - In het Vlaamse regeerakkoord van 2004 (Leterme I) staat dat BHV onverwijld moet worden gesplitst. Onverwijld, wat wil dat zeggen?

  • PEETERS, KRIS - Het botert de jongste tijd niet echt tussen de baas van de Vlaamse regering en die van de federale. Peeters liet zich in onze krant ontvallen dat hij geen vazal is van de premier, en dat Vlaanderen pas zal helpen de federale begroting in evenwicht te krijgen als er duidelijkheid komt over het tweede pakket van de staatshervorming. Wie haalde Peeters in de Vlaamse regering? Leterme!

  • Q - Q is de naam van de gadgetmeester in de James Bondfilms. Die ontwerpt gadgets – van een horloge dat van alles kan tot een auto met duizend-en-één mogelijkheden – die Bond uit soms erg benarde situaties redden. Hadden we in ons land een Q (en we bedoelen niet minister Van Quickenborne), dan had Leterme zichzelf en ons met zo’n uitvinding een weg naar een oplossing gebaand.

  • REYNDERS, DIDIER - Vicepremier en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen (MR) in deze regering in doodstrijd. Was in het diepst van zijn hart liefst zelf premier geweest – herinner u de manier waarop hij in de zomer van vorig jaar zijn opdracht als informateur ter harte nam.

  • STANDARD - Een Ieperling die supportert voor Standard. Yves Leterme kon je toch niet verwijten dat hij er een enge Vlaamse kijk op nahield.

  • THYSSEN, MARIANNE - Vorige week floot CDV-voorzitter Thyssen premier Leterme openlijk terug toen diens financieplannen niet in overeenstemming bleken met wat daarover binnen de partij was afgesproken. Wie haalde Thyssen binnen in de partijtop? Leterme!

  • UITGEPUT - Zowel vriend als vijand lijken het erover eens: Yves Leterme is zowel fysiek als psychisch tot het uiterste gegaan om deze regering en alles wat daarmee samenhangt te doen slagen.

  • VIJF MINUTEN POLITIEKE MOED - Op 15 juni 2004 zei Yves Leterme, toen nog Vlaams regeringsleider: ‘Vijf minuten politieke moed, dat is wat er nodig is om BHV te splitsen.’

  • WEVERKE - Dat is de bijnaam voor voorzitter Bart De Wever van N-VA, de kartelpartner van CD&V. Er is één ding dat De Wever op zijn rekening kan schrijven: er is nog geen gram van de Vlaamse eisen ingeleverd (maar er is er ook nog geen enkele gerealiseerd).

  • X-FACTOR - Men zegt dat Yves Leterme te weinig X-factor heeft. Hij gedraagt zich onhandig, zegt men. Hij frunnikt voortdurend aan zijn gezicht, lijkt wat onzeker. Volgens de een totaal onbelangrijk, volgens de ander niet.

  • YPRES - Ieper in het Frans. Daar komt Yves Leterme vandaan. Zijn vader is een Waal, zijn moeder een Vlaamse. Nederlands en Frans aan de keukentafel. Een echte Belgische situatie.

  • ZUCHT - Dat is misschien wat de uitgetelde premier nu denkt. Of heeft hij nog andere pijlen op zijn boog?

Aucun commentaire: